onsdag den 23. marts 2016

Jeg skal synge til skolekoncerten!

Hej alle. Dette vil blive et lille mini-indlaeg omkring skolekoncerten paa min skole. Jeg skal nemlig vaere med, og jeg kan slet ikke vente!

For nogle uger siden startede jeg til skolekor paa min skole. Vi har siden der, valgt nogle sange som vi skal synge allesammen, plus nogle solosange som enkelte medlemmer af koret valgte at ville optraede med alene. Og der i blandt, er jeg en af dem, som skal synge en solosang (maaske). Ikke engelsk, ikke bulgarsk.. En dansk sang! :D

I dag skal jeg faktisk til audition med den danske sang, for at hoere om jeg er god nok til at synge solo til koncerten. Emilia fra min klasse skal ogsaa vaere der, fordi de skal se, om hun ville klare sig godt som vaert.
Jeg vil rigtig gerne vise jer, hvordan koncerten kommer til at foregaa, saa jeg vil naevne de sange, som der er planlagt, skal synges. Saa kan i maaske gaette, hvilken sang jeg skal synge alene. xD

Mama Maria - The Italians
I'll be there for you - Fra Friends
Тръгнала е Рума мома - Ved ikke hvem der har skrevet den, det er en virkelig gammel sang.
I can't feel my face when I'm with you - The Weekend
I see fire - Ed Sheeran
Rasmus Seebach - Hjemloes  (Ja, du gaettede rigtigt xD)

Der kommer maaske flere sange til, eller maaske er der flere sange, men som jeg bare ikke kender til. (Nogen gange er det svaert at foelge med i hvad der sker, naar man ikke snakker perfekt bulgarsk)
Koncerten skal ikke foregaa paa min skole tror jeg. Det er der ikke plads til, saa det er nok i en stoerre bygning, som ogsaa har en scene. Det heller ikke en koncert, som det kun er eleverne osv der faar lov til at se. Hvis du man udefra, og at har en billet, saa kan man sagtens komme ind.

Jeg glaeder mig rigtig meget, isaer fordi at jeg ikke har haft mange skolekoncerter som dette foer, hvor jeg faar muligheden for at lukke min sangstemme. Det er jo nok de fleste jeg ved, at jeg elsker at synge, at jeg braender for det, men jeg har aldrig haft den store selvtillid i forhold til at synge for andre, saa jeg har nok ikke saa meget vist hvad jeg kan, som jeg ville oenske at jeg havde. Men dette er en perfekt mulighed for at synge foran en masse mennesker, komme af med den lille sceneskraek der kunne vaere tilbage, og maaske endda kunne goere det noget oftere. Det er i hverttfald det jeg haaber paa, kunne komme til at ske.

Det var alt jeg havde at fortaelle i dag, saa maa jeg haabe at auditionen gaar godt i dag. Og jeg skal nok huske at faa nogen til at filme koncerten, saa i kan se hvordan en bulgarsk skolekoncert foregaar! :)







lørdag den 19. marts 2016

2 Bulgarske drikke.

Der er særligt to bulgarske drikke, der har gjort indtryk på mig her i Bulgarien. Så dem vil jeg fortælle lidt om i dette indlæg. Fik bare lige lyst til at skrive et lille lørdags-indlæg, da det kunne være ret hyggeligt.

Айрян



Det her er så den første drik. Den kaldes som i kan se, Айрян. Første gang jeg drak det, var i min første værtsfamilie. De lavede det til morgenmad. Jeg forstod ikke helt hvad der foregik. Min værtsmor puttede noget yoghurt i en kande. Så noget vand, så mixede hun det, og puttede salt i. Drikken blev serveret med morgenmaden, og jeg kan huske at jeg tøvede lidt med at smage på det. Yoghurt med salt..  Men i sidste ende smagte jeg på det, og jeg brød mig egentlig ikke så meget om det. Dog er det blevet lettere for mig at drikke det, hver eneste gang at det bliver serveret for mig igen. Det er også en af de drikke, man kan finde over det hele. Den er især kendt sammen med Banitsa, som jeg skrev om i mit tidligere indlæg. Min veninde Liz, som er fra Mexico, udtalte sig engang: "Jeg var meget overrasket over, at de i Bulgarien drikker saltet mælk."
Efter et stykke tid i Bulgarien, fandt jeg ud af, at jeg har smagt noget lignende i Danmark. Kærnemælk! De fleste familier laver hjemmelavet Айрян, men det er også noget, som man kan købe over det hele. 


Боза



I må undskylde, at dette billede måske er lidt uskarpt, men det var lige det eneste billede jeg kunne finde, af den slags Боза, de drikker i Bulgarien. Når jeg siger "de", så er det fordi, at jeg selv aldrig kunne finde på at købe en flaske selv. Jeg har smagt Боза én gang, og det var også nok til at jeg vidste, at jeg ikke kunne lide det. Allerede i første måned her i Bulgarien, snakkede mine venner; Suzi og Adam, meget om denne specielle Bulgarske drik. De fortalte mig, at jeg bare skulle lade være med at smage den, fordi jeg ville fortyde det. De beskrev den lidt som "flydende,  gammelt, sødt brød." Igen kom min mexicanske veninde med en udtalelse. "Jeg begyndte faktisk at kunne lide det, da jeg nåede til bunden af flasken." - Så ja, jeg vidste ikke hvad jeg skulle tro. Alligevel var jeg lidt nysgerrig omkring drikken, men jeg glemte faktisk alt om den i sådan cirka 6 måneder, haha. Indtil at jeg var på et kursus, som vi udvekslingstudenter har, når vi når midten af vores udveksling. En udveksling fra Australien, spurgte mig om jeg nogensinde havde smagt Боза, og jeg svarede nej. Så det var altså der, jeg smagte det for første gang. Jeg fik det ind i munden, og jeg har aldrig smagt en mere underlig drik. Det var sødt, men også.. gæret eller sådan noget. Det var ikke helt tyndt, men en lidt tyk væske. Jeg kunne i hvertfald ikke lide det, og det kunne udvekslingstudenterne fra Serbien heller ikke.
Så ja, Боза bliver nok heller aldrig min yndlings drik. Måske skulle jeg tage en flaske med hjem til dk, så jeg kan høre flere danske meninger. 


Okay, så det var en lille præsentation af to bulgarske drikke, som jeg ikke kan lide. Men bare rolig, jeg lever skam ikke uden at drikke noget. Selvom at disse to drikke ikke falder i min smag, så har Bulgarien de bedste juice nogensinde. Har du nogensinde smagt jordbær juice? Ikke jordbær saft, men juice. Det er det bedste! Og hvad med kaktus juice? Lige præcis den, har jeg ikke smagt endnu. Det kan være, at jeg skal oprette et blogindlæg med min reaktion på den, men det må blive en anden gang. Jeg håber at i alle må have en god lørdag, og at i kunne lide mit indlæg! :)












onsdag den 16. marts 2016

Bulgarsk mad?

Til at starte med, vil jeg fortaelle, at jeg har startet et nyt "koncept" hvor jeg hver gang vi har IT i skolen, skriver et kort indlaeg om hvad jeg nu lige skulle finde paa. Da jeg ikke kan deltage i det klassen laver, kan jeg stadig lave noget IT-relateret, og skrive her paa bloggn, hvilket faktisk er godt, da jeg ikke faar skrevet saa ofte i forvejen. Jeg vil have 40 minutter til et indlaeg, og det foerste her, bliver omkring hvad jeg spiser her i Bulgarien, for det er nemlig ikke dansk mad.

Saa her vil komme en raekke billeder af det typiske bulgarske mad.

Banitsa

Meget traditionelt bulgarsk spise, som man kan faa overalt. Det kan faas med mange fyld. Blandt andet: Ost, Spinat, Aeble, Graeskar, mm. Der er tit Banitsa paa det bulgarske morgenbord. 


Musaka



Musaka er ogsaa virkelig "The meal of Bulgaria" Foerste gang jeg saa det, troede jeg at det var lasagne. Men der er ingen pastaplader, og det er ikke saa tit, at der er kartofler i lasagne. 


Kebabche



Kebabche er ogsaa virkelig noget jeg har spist ofte. Det smager ikke som noget dansk koed jeg har smagt,. og kan desvaerre kun spise meget lidt af det, foer jeg faar det daarligt. Ved egentlig ikke hvorfor. Det har heller ikke noget med kebab at goere, altsaa koedet vi i Danmark faar paa vores salatpizzaer eller i vores durumruller. 

Peberfrugt med fyld




Bulgarske mennesker er RIGTIG glade for peberfrugter. Jeg hadede feberfrugt da jeg kom hertil, men nu har jeg intet imod det. De putter ogsaa ting indeni peberfrugterne. Fx er der en ret hvor de putter ris indeni, spiser det hele varmt, og saa med bulgarsk yoghurt ovenpaa. Man spiser ogsaa meget peberfrugter, fyldt ud med bulgarsk ost. 

Shopska salat



Shopska salaten, er nok en af de mest typiske salater i Bulgarien. Jeg kan ikke taelle, hvor meget jeg har spist den. Dog mest om sommeren pga saesonnen for groentsager. Salaten bestaar af: Agurker, tomater, peberfrugt, hvid bulgarsk ost, oliven og olie. 


Det bulgarske slik.. VAFLER.



I bulgarien er der rigtig meget slik. Her elsker vi chokoladebarer. Jeg kan huske en periode hvor jeg havde en plan om, at jeg hver dag efter skole skulle koebe en chokoladebar, jeg ikke havde smagt endnu. Haha, jeg blev aldrig faerdig. Og min yndlings er faktisk en af dem, du ser her paa billedet. Den sorte. Min yndlings, bare i blaa. Og hvis du ikke havde gaettet det endnu, saa er det en vaffel. Ligesom mange af de andre barer. Det overraskede mig ogsaa meget, hvordan man her i Bulgarien spiser vafler, og ikke kun til is. Men jeg elsker dem, saa det er helt ok med mig!

Jeg har desvaerre ikke tid til at skrive mere i denne IT-time. Jeg fik vist jer 5 bulgarske retter og noget slik. Hvis i bliver strandede i Bulgarien, saa ved i nu, hvad i kunne spise. Hvis i er videre intresserede i opskrifterne, kan i altid skrive til mig! :)







mandag den 7. marts 2016

Sjove bulgarske facts

Så er det tid til nogle sjove bulgarske facts, da jeg ikke har skrevet herinde i flere måneder, og derfor synes at det er på tide. Vil gerne sige til at starte med, at det ikke er alt jeg skriver, som er et "fact", men mere mine egne indtryk og oplevelser. Når det så er sagt, så lad os komme i gang!

Bulgarske mennesker kan rigtig godt lide vin og øl.




Okay, så jeg kan meget nemt forklare, hvorfor at dette er på min liste. I Danmark følte jeg, at det kun var sådan når man havde fest eller hyggelige sammenkomster, at man sådan drak vin eller øl, nok mest vin. Men da jeg kom her til bulgarien, ændrede mit syn sig på det, selvom jeg ikke helt har vænnet mig til det. Der er vin overalt, og ligegyldigt hvor du er, bliver du spurgt om du vil have et glas vin. Faktisk bliver du spurgt hver eneste aften til aftensmaden. Jeg har været hos min familie i 4 måneder nu, og jeg skal stadig sige nej tak, når de dagligt spørger mig omkring vin, så jeg tror egentlig ikke de tror på, at jeg ikke kan lide det. Så alt i alt, vin overalt.

Kæmpetomater.

¨


Okay, jeg kan tydeligt huske, at tomaterne var noget jeg blev først chokeret over, da jeg kom til Bulgarian. Jeg husker min tidligere værtssøster stå med en grønsag og sige: "Nu skal vi lave salat." Det var dog ret svært for mig at fokusere på salaten, da den der tomat var større end søsterens hoved og noget jeg aldrig havde set mage til.


Service ved tankning.




Jeg var ude og køre en tur med min første værtsfamilie. Tror måske, at vi skulle køre lidt langt, så vi måtte lige ind på en tankstation og tanke bilen. Det foregik i starten præcis som i Danmark. Min værtsfar stoppede bilen, gik ud og begynde at tanke. Men så pludselig, kom der en mand klædt i rødt, og begynde at hælde vand på bilens ruder. Jeg sad bare der og taækte "hvad sker der her", og så begynde han simelthen at vaske alle ruderne. Jeg fandt ud af, at det er en gratis service på rigtig mange tankstationer, at du får dine ruder vaskede, hvis du stopper for at tanke.

Sutsko




Okay, vi kender allesammen sutsko fra vores eget Danmark. Alle har hørt ordet, alle ved hvad det er, tror også at alle har prøvet at have dem på. Fx da jeg var lille, havde min farmor en kurv med en masse sutsko i hendes gang, og når vi kom på familiebesøg hele familien, tog vi sutsko på og rendte rundt og hyggede i dem. Det er sådanset det eneste minde jeg har fra Danmark med sutsko. Ellers har det bare været nogle hyggesko, man kunne tage på hvis man frøs, eller hvis man havde en dag hjemme og ikke ville tage strømper på. Men her.. Jeg husker det fra første gang jeg besøgte min ungarske ven Adam i hans værtsfamilie. Hans værtsmor bad os tage sutsko på, så det gjorde vi, men jeg vidste ikke helt hvorfor, og efter en halv time var de faldet af et eller andet sted, og jeg glemte dem. Sådan fortsatte det med sutskoene. I min nuværende familie, bad de mig også tage sutsko på i starten, og lige nu hvor jeg sidder og skriver det her, går det simpelthen og for mig, at jeg i fire måneder fuldstændigt har glemt alt omkring sutskoene. Der er et eller andet med at have sutsko på i Bulgarien, men jeg ved faktisk ikke hvad grunden til det er. Kan være at jeg skal spørge min værtsmor senere. xD

Man spiser brød til alt.




I danmark har vi rugbrød, som vi spiser ofte. Vi putter også pålæg ovenpå rugbrødet. Her i Bulgarien spiser man for det første ikke rugbrød, man kender ikke rigtigt til det med "at putte ting på brødet" Men i stedet spiser man et stykke hvidt brød til alt, hvad der bliver serveret. Om det så er kød, grønsager, suppe, alting.

Nej til knive.




Okay, dette fact er lidt splittet, i forhold til hvor sandt det er. Men jeg har oplevet at komme på besøg i rigtig mange bulgarske familier, hvor de ikke putter knive på bordet når de skal spise, men kun spiser med en gaffel. I min første familie var det saadan, og også i mange af mine venners familier. I min nuværende familie har vi dog kniv, men det er stadig et bulgarsk indtryk jeg har fået, det der med ingen kniv.


Ingen fornavne. (Skolefakta)




I tyskland kalder du din lærer efter personens efternavn. I Danmark kan du bare sige personens fornavn, hvilket er ganske normalt. Fx hed min lærer i Danmark Susanne. Sådan kan du ikke gøre i Bulgarien. Nogengange kan du bruge personens efternavn, men hvis du fx vil have fat i en lærer i skolen, rækker du hånden op og siger "Gospodine/Gospojo?" hvilket betyder Hr./Frøken.

Peace i skolen.




Der var en ting, jeg ikke kunne lade vaere med at grine lidt af, da jeg første gang så det i skolen. Ikke fordi det er overdrevet komisk, men bare så anderledes fra hvad jeg selv plejede i danmark. I skolen, havde vi altid en finger i vejret, (at række hånden op) naar vi ville sige noget i timen. Men her så jeg pludselig en elev række to fingre i vejret, som et peace-tegn. Troede til at starte med, at vedkommende lavede en fejl, men opdagede hurtigt at stortset hele klassen gjorde det samme. Nu gør jeg det også tit selv.

Rødhårede er smukke!




Dette er nok et af mine yndlingsfacts, haha. I Danmark har jeg set mange unge lave grin med specielle hårfarver. I dette tilfælde rød. Jeg er jo naturligt rødhåret, men jeg må indrømme  at det til tider har irriteret mig, også været lidt hårdt at gå i skole da jeg var yngre, især grundet alle de jokes der blev lavet omkring mit hår. Jeg kom derimod til Bulgarien, og fik et helt nyt syn på meninger om naturligt rødt hår. En dag i skolen, så jeg en dreng der var iført en t-shirt. I kender allesammen de der: 'I love New York' og 'I love Denmark' t-shirts, hvor 'love' er erstattet med et hjerte. Drengen var iført en af de troejer, men jeg havde aldrig i mit liv set hvad der på hans var skrevet.
"I love Redheads" Det var som, at min krop blev fyldt op med varme. Jeg vidste, at drengen ikke kendte mig personligt, men det at han elsker rødhaarede gjorde, at jeg følte mig så elsket og accepteret. Jeg har heller aldrig i Bulgarien hørt en joke om rødhårede, aldrig hørt et eneste nedladende ord. Jeg har tit spurgt hvad folk synes om rødt hår, efter de har spurgt hvilken farve der er min naturlige, og de har altid svaret at folk i Bulgarien finder rødt hår yderst smukt. Og det kan få mig lidt til at tænke på, hvor dårlig humor mange af de danske unge har. Det er ikke kun de her ginger-jokes, jeg synes har været for meget. Man skal slet ikke lave jokes med folk der er født som de er. Vi skal alle være stolte af præcis den vi er og vide, at man er smuk når man er rødhåret, man er smuk når man er overvaegtig, man er smuk ligegyldigt hvilken hudfarve man har, man er perfekt ligegyldigt trosretning, hvordan man gaar klædt. Det er også noget jeg har lært meget omkring her på udveksling. Det er vigtigt at man acceptere andre, men også sig selv. Du er unik, har dine egne værdier, og det er dem du skal være stolt af.

Nej, Ja?




Okay, der er vidst en masse som allerede har hørt det her før, men vil alligevel skrive om det, da det virkelig er noget der skiller Bulgarien fra andre lande, og som kan skabe lidt forvirring, når man sådan er på udveksling. I Bulgarien ryster man på hovedet for ja, og nikker for nej.
Det kan godt være lidt akavet, når man kommer hen til sin værtsfar eller mor, spørger om lov til noget, regner med et ja, men at han så ryster på hovedet. Lidt efter slår det selvfølgelig en, at det egentlig betyder ja.

Det var så lige et par sjove facts, jeg lige følte for at vise frem til jer her på bloggen. Jeg håber at i kan lide dem, og at de også er anderledes for jer, og at I måske bliver overraskede over et par af dem. I er velkomne til at kommentere, hvis i har spørgsmål. Jeg må nok hellere komme videre med min snart 7. måned her i Bulgarien! I får da lige et billede med, som viser min nye hårfarve. Jeg er nemlig ikke blond mere. Back to red! :)